музей Jan Cremer

През 2000 г., експлозия в една фабрика за фойерверки, почти изцяло

опустошава един цял квартал в малкия холандски град Еншеде. През следващите години се взима решение кварталът да се възстанови и да стане едно малко архитектурно бижу.  Една от сградите, допринасящи за това, е музеят на холандския писател и художник Jan Cremer.

Архитектите от холандското архитектурно бюро SeARCH, съвместно с известния индустриалец Rem Koolhaas, трансформират един стар склад в модерна изложбена сграда, в която да се представят както произведенията на  Jan Cremer, така и на други млади творци.

Архитектите желаят да освежат старата сграда, но без да нарушават драстично нейната визия, тъй като тя е част от историческото минало на града, което общината държи да запази. Складът е бил част от фабриката за обработка на памук Bamshoeve Spinnerei и в него дълги години се е съхранявал и обработвал памук. След експлозията през 2000 г., от цялата фабрика е останал единствено само той. По тази причина, новата сграда трябва да стане нещо като символ на връзката между миналото, настоящето и бъдещето.

Архитектите са били изправени пред предизвикателството да приведат съществуващите структурни особености на сградата към новите изисквания на предназначението ѝ. За да се постигне автентичен музеен характер на интериора, както и за да се покрият изискванията за подобен тип обществена сграда, е решено височината на таваните, която до сега е била 2,20 м, да се увеличи на 4,00 м. За целта, също така, е било необходимо и пода на приземния етаж да се понижи с 1,5 м. Височината на първият етаж не е трябвало да се пипа, тъй като тук ще се намират служебните и сервизни помещения на сградата. В горната част на склада носещата конструкция е била внимателно отделена и повдигната. Това е дало възможност за добавянето към сградата на допълнителна остъклена част, която да предложи достатъчно пространство и светлина за да се разположат експозициите.  Стъклото е основен акцент от тази част на сградата, както и от фасадата.

Докато на едната страна на музея доминира стъклената веранда, от другата страна той ни очарова с триизмерни изображения. Чрез използването на специални матрици за видим бетон, произведени с помощта на  иновативна 3D технология от RECKLI GmbH, върху бетонната фасада успешно е възпроизведена снимката от корицата на първата книга на Cremer - „Ja, Jan Cremer”. Тази иновативна 3D технология на RECKLI за възпроизводство на снимки върху бетон е специално разработена за този проект. Както и фотогравюрната техника, и тази 3D система позволява сканирането на снимки, картини и рисунки. Специален компютърен софтуер „прочита” изображението и го превръща в триизмерен файл. Използвайки тази информация, CNC фреза прехвърля изображението върху специална основа, от която се изработва модел. От този модел се произвежда гъвкавата структурна матрица за бетон, с помощта на която се изливат структурираните бетонни сандвич-панели.

Музеят на Jan Cremer е наистина един прекрасен пример за успешното съчетаване на историческата визия с модерните технологии.