Vorarlberg Museum, Брегенц, Австрия

Представяме Ви  сградата на Музея за регионално изкуство и култура в гр.Брегенц, Австрия, който е чудесен пример за своеобразната симбиоза между архитектурата и изкуството.

Фасадното оформление е плод на съвместната работа на архитектите Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm със скулптура Manfred Alois Mayr. Комбинацията между класически фасадни елементи и текстуриран видим бетон е нагледна илюстрация за прехода от античната култура към съвременното консуматорско общество. Това се подчертава изключително ефектно чрез  използването на дъната на най-различни РЕТ-бутилки като прототип за „бетонните цветя“. Тези 16 656 цветя са разпределени по строго определен алгоритъм върху площ от 1300 кв. м. Бетонната фасада е излята на място, като индивидуалните еластични матрици на Reckli са били залепени предварително за кофражните платна.

За изработването на тези матрици, специалистите на Reckli най-напред са взели отпечатъци от дъното на избрани пластмасови бутилки, след което е бил изработен цялостен позитивен модел на фасадните елементи. От него са били изработени 3 различни видова матрици с размери 6 на 2 м, които по-късно са залепени върху съответните кофражни платна. За бетонирането на фасадата с дебелина от 17 см. е използван специално разработен саморазливащ се бетон с цвят на варовик от областта Шампан, Франция.

Архитектурният проект за музея в Брегенц бе отличен със златен медал на „Best Аrchitects Award, 2014“.

Оставяме настрана естетическата стойност на сградата. Тук всичко е въпрос на вкус! Но технологията, използвана при фасадата и е наистина изключително напредничава и с възможност за практически неограничен избор от текстури и форми.