Пивоварна Krombacher, Кромбах, Германия

Звукоизолиращата защитна стена около логистичната зона на пивоварната Krombacher въплъщава нов подход към защитата от шум съчетавайки очевидната цел с дизайн и добавена екологична стойност.

Законите за защита от шум са типични сухи правителствени фрази  ограничаващи креативността, безбройните сиви стени по магистралите и натоварените градски артерии са най-доброто доказателство за това.

Пивоварната Krombacher в Северен Рейн-Вестфалия Krombach е изключение от това правило. Звукоизолиращата стена е издигната около логистично производствената зона на тази пивоварна, за да защити близките жилищни сгради от звуците на оживената логистика и самото производство. Но вместо да принудят жителите да се взират в поредната сива звукова бариера, инвеститорите и архитектът разработват идеята за вълнообразна стена с  текстурирана повърхност и допълнителна зеленина.  Проектът е наречен „Зелената вълна“.

Проектът е дело на ландшафният архитект  Andreas Kipar. Неговата работа била да преведе околния зелен пейзаж с неговите хълмове и близката течаща река в хармония със стена с височина от десет до дванадесет метра и голямата фабрика зад нея. За да направи конструкцията визуално по-малко  „тежка“,  стената е проектирана с вълнообразна форма и има текстура на повърхността: използвана е структурна матрица „Cheyenne“ от RECKLI, представляваща скална текстура взета от скала от френските Алпи. Добавянето на зеленина допълнително „олекотява“ визуално конструкцията . Структурната матрица на RECKLI  за видим бетон “Cheyenne” се предлага в пет различни дизайна. За да се избегне полагането на допълнителен шумоизолационен слой и за да се гарантира че вълните са леки, RECKLI  изработи матриците със значително по-голяма дебелина от обикновено.

Но архитектът не бил доволен само от вълната. Поради това тя била допълнена със зеленина, за да се подчертае допълнително връзката между заобикалящата природа и инвеститора. Били нанесени полета с мъх върху бетона които символизират остров Кромбахер, който множество любители на бирата ще разпознаят от рекламите на компанията. Била изградена и специална система създаваща мъгла за напояване на мъха и поддържането му жив и влажен. Под стената расте гора от хмел. Като допълнително на определени места е засаден и бръшлян който да се изкачи по стената. Река Кромбах тече недалеч от стената. Чрез всички тези добавки звукоизолиращата стена става като жива и нейният образ ще се променя с годишните сезони, предлагайки на жителите постоянно променяща се гледка. През цялото време мъглата от напоителната система създава възхитителна мистериозна атмосфера около стената.

Една от основните акционерки на Krombacher Petra Schadeberg Hermann нарича зелената вълна вертикален пейзаж и достоен принос към зеления екологичен начин на живот с невероятен артистичен природен акцент. За гръб на стената е използвана цветова концепция, концептуализирана от индустриалния дизайнер Friedrich Ernst von Garnier, благодарение на което конструкцията се вписва хармонично в околната среда дори от страната на пивоварната.

Благодарение на своята зеленина, конструкцията е и екологично полезна: мъхът е напръскан върху рогозки като смес от целулоза, естествено лепило, пръст и малки парчета растения. След неговото окончателно установяване той ще функционира като фин филтър за неизбежните изгорели  газове отделяни от предприятието. Според Andreas Kipar един квадратен метър мъх филтрира толкова газове, колкото 17 напълно пораснали дървета. Следователно 270 квадратни метра мъх на стената могат да филтрират също толкова ефективно колкото 4000 дървета. С тази допълнително добавена екологична стойност, стената показва отдадеността на пивоварната към устойчивостта и екологията.