Edison Residence, Montreal

Модерно студентско общежитие в Монреал

Архитектурно студио KANVA намират поетичен начин за да смесят настоящето с миналото при проектиране фасадата на Edison Residence близо до кампуса на   университета McGill в Монреал, Канада. Архитектите решават сградата сама да разкаже собствената си история чрез  своята фасада  изпълнена с бетони панели.

Всъщност на парцела първоначално е имало каменна къща от 19- ти век, която изцяло била унищожена от пожар. Ето защо при проектирането на Edison Residence, дизайнерите от   KANVA искат да отразят историята на сградата чрез нейния нов дизайн. Тяхното решение било фасадата на сградата да се изпълни с бетонови панели изпълнени с фотогравюрна матрица RECKLI. Тази иновативна технология използвана върху бетонната фасада позволява отпечатването на изображения които „оживяват“ в зависимост от ъгъла под който попада светлината върху тях. Линейното 3D покритие създава илюзия за триизмерно изображение.

Снимките за изработване на фотогравюрните матрици  RECKLI необходими за отливане на бетоните панели покриващи фасадата на сградата са взети от филма „Пожарната служба бегачите на Монреал“ от Томас Едисън. Самият филм показва пожара, който унищожава оригиналната сграда. Като  допълнение и сградата  е кръстена на талантливия и плодовит Томас Едисън, изиграл голяма роля в развитието на филмите с движещи се кадри.