Forum Z, Zurich, Switzerland

Успешно справяне с анонимността  и скуката  с помощта на индивидуален дизайн. При проектирането на офис сградата Forum Z, разположена в швейцарския град Цюрих, архитектите се стремят да създадат уникална и вдъхновяваща фасада. С помощта на индивидуални структурни матрици за видим бетон се предава  интересна текстура на бетона. Атрактивните работни места вдъхновяват креативността на служителите. Архитектите от студио Pool Architects избраха уникален дизайн на фасадата, за да постигнат впечатляващо изявяване на новата офис сграда на фона на останалите еднообразни офис сгради.

Проектът е част от културния парк Zurich-West, който се фокусира върху междукултурния, устойчив живот и работа. Съвременният бизнес и живот тук откриват  свободно пространство за творчество и диалог. Клиентите искаха да разработят социално отговорна архитектура, която да предоставя разнообразна гама от приложения.

Предлаганите близо 5000 кв.м. офис площи във Форум Z се отдават под наем основно на нестопански организации в сферата на образованието, социалните грижи, културата и околната среда. Стълбището и различните сервизни помещения са разположени в центъра на сградата, заобиколени от работните офиси, които могат да бъдат разделяни в зависимост от променящите се нужди за пространство на наемателите.

За дизайна на фасадата архитектите от  pool Architects се обърнаха към дизайнера Hanna Züllig. Като я помолиха за уникален дизайн  за външна облицовка на сградата. Като целта бе да се създаде  архитектурна връзка между минувачите по улицата и квартала като цяло, казва Züllig Дизайнерката е вдъхновена от органичните варовикови структури и различните техники за рязане на камък. С помощта на компютър тя създава индивидуална структура, чийто дизайн напомня морски елементи групирани във флорални образувания. „Дизайнът създава визуален език превеждащ формите и фигурите между цифровия и аналоговия свят“, казва уеб дизайнера. Но въпреки това оставя на зрителя поле за собствена  интерпретация и развихряне на въображението.  Архитектите са впечатлени от резултатите: „Подредените във формата на пчелна пита, сглобяеми бетонни елементи на фасадата и тяхната жизненост представят много добре институцията и разнообразната природа на нейните наематели“.

Индивидуалният дизайн на Züllig служи като модел за изработката на структурните матрици за видим бетон с които бяха изработени бетонните елементи. „Минералният отпечатък върху бетонните повърхности обещава стабилно присъствие в разнородната, често привидно анонимна бизнес среда“, казват архитектите.