HYLLIE TERRASS

Hyllie Terrace в Малмьо, Швеция е поредната сграда вертикална градина изпълнена със структурни матрици за видим бетон RECKLI.

„Архитектурата е правилна, майсторска, великолепна игра на маси, събрани в светлина“. Макар, че този цитат да  е на един от пионерите на съвременната архитектура Льо Корбюзие. Но майсторите строители още от античността са използвали централната роля на противоположния ефект на светлината и сянката. Това се вижда ясно от канелюрите, които са били широко разпространени в древната архитектура – вертикалните закръглени вдлъбнатини върху пиластри, колони и др, създаващи по-тънък външен вид чрез светлинни и сенчести ефекти.

И в древността, както и сега: формата на всеки архитектурен детайл става видима и разпознаваема само чрез сенките. Така, че архитектите трябва да правят разлика между действителната форма и нейният визуален вид. Това означава, че фасадата никога не трябва да бъде избирана произволно, а винаги на фона на нейния светлосенчест ефект. С повече от 250 стандартни структури и възможността за изработката на  многобройни индивидуални дизайни и форми, RECKLI предлага на архитекти, дизайнери и строители цялата свобода  за да постигнат желаните светлинни ефекти върху фасадата.

RECKLI 1/42 Madeira - игра между светлина и сянка:

За офис сградата Hyllie Terrace в Малмьо, архитектите от  Skanska избраха текстурата RECKLI  1/42 Madeira от серията структурни матрици за видим бетон RECKLI SELECT. Оребрената структура с външен вид наподобяващ гофрирана покривна ламарина е минималистична и модерна, като същевременно създава интересно взаимодействие между светлина и сянка чрез формата си. Освен чрез зелените тераси, сградата ще има свой собствен характер  и с помощта на формите на RECKLI. За изработка на необходимите панели в предвидения срок бяха използвани 69 кв м. матрица RECKLI 1/42 Madeira.

Основна цел при проектиране е била климатичната неутралност на сградата

Точно както производството на структурните матрици на RECKLI,  Hyllie Terrace също е проектирана с помощта на най-новите технологии. 12 етажния офис комплекс е първата  напълно въглеродно неутрална сграда на архитектите от Skanska и е част от пилотно проучване на Шведския съвет за зелено строителство за сертифициране NollCO2. За да се получи този сертификат, трябва да бъдат спазени редица строги стандарти за емисии и не трябва да се отделят в атмосферата допълнителни емисии СО2 през целия експлоатационен живот на сградата.

За постигане на този резултат са предприети много мерки, като южна ориентация на сградата, събиране на дъждовната вода и използването на рециклирани и местно произведени материали. За да се намали СО2 отпечатъка на фасадата, още от самото начало архитектите са били в тясно сътрудничество с производителите на готвите бетонни елементи. Благодарение на множество мерки е постигнато намаляване емисиите на CO2 от бетонните елементи с около 33%.

Фасадата на офис комплекса в Малмьо е доказателство, че взаимодействието между щадящата климата е същевременно вдъхновяваща архитектура работи почти толкова добре, колкото и взаимодействието на светлината и сянката.