NOSPR Hall, Катовице, Полша

Една от тайните на успеха на най-модерната концертна зала в Полша се крие в 1800 миниатюрни кукли във филцови палта и шапки. Те седят на миниатюрни седалки и слушат симфония, която човешкото ухо не може да възприеме. Тази тиха тестова аудитория е част от модел в мащаб 1:10, използван от специалистите в Nagata Acoustics за проектиране на звука в модерните концертни зали. Тяхната успешна работа направи залата NOSPR в Катовице една от най-модерните в Европа. От 2014 г. тя очарова посетителите и музикантите като дом на Полския национален симфоничен оркестър.

Мозъкът зад това акустично чудо е  Yasuhisa Toyota, ръководител на американския клон на Nagata Acoustics. Роден в Япония, той е човек с малък ръст и огромно въображение. Неговото портфолио включва акустиката на известни зали като Концертната зала на Уолт Дисни, концертната къща в Копенхаген и филхармонията на Елба, която отвори врати съвсем наскоро.

„Пространството и използваните материали са решаващите фактори за акустичния дизайн“, заявява Toyota. Те влияят върху това как се разпространява звука, къде отскача и колко наситено звучи. Когото говорим за акустичен дизайн на концертни зали, най важният елемент е създаването на интимна атмосфера между музикантите и слушателите. Ето защо той е голям фен на дизайна на Weinberg, при който сцената е разположена в центъра на залата, а публиката и оркестъра са около нея. Така музикантите се чувстват по- силно наблюдавани и изпитват по-голям натиск да свирят по-добре. Посетителите на концерта също виждат  и чуват по-добре как свирят музикантите и същевременно изпитват реакциите на посетителите от другата страна на сцената. Всички тези усещания създават едно по-добро, като че ли  интимно концертно изживяване.

Няма правила когато става дума за акустичен дизайн!

Тъй като за залата в Катовице нямаше достатъчно място за използване на описания по-горе подход, архитектите от полското архитектурно студио Konior Studio избират традиционния дизайн за зали тип „кутия за обувки“, използван в стари концертни зали като виенската Musikverein или Symphony Hall в Бостън – правоъгълна зала с публика на партера заедно със сцената и балкони непосредствено пред сцената. Въпреки, че в зала с подобен дизайн звука може да се развие добре, акустиката зависи от разстоянието на посетителите на концерта, колкото по-далече е от сцената, толкова повече глави има, пречещи на фокусирането върху музикантите. „Yasuhisa Toyota ни убеди да изберем смел, подход“, казва Aleksander Nowacki, архитект от Konior Studio. Готовата зала да съчетава елементи и от двата формата. „Сцената е типична за стила на Weinberg, заобиколена от подредени тераси и два балкона, заимствани от концепцията тип  кутия за обувки“, казва архитектът. Архитектите от Konior Studio решават да се доверяват на дългогодишния опит на японския дизайнер. , Toyota е роден през 1952 г. във Фукуямя и изучава акустичен дизайн в университета в Кюшу Япония. Именно там той се запознава с научните основи на музиката – времената на реверберация, абсорбция и предаване на звука в сградите. В университета не са го обучавали как се държи звукът в концертните зали, за това няма инструкции в учебниците. Това е нещо, което акустичния дизайнер трябва да научи от практиката. С това се обясняват и акустичните катастрофи в Линкълн Хол в Ню Йорк или Гащайг в Мюнхен, за които големият американски пианист, диригент и композитор Leonard Bernstein казва „Изгорете ги“. Toyota доказва своя талант още през 1986 г. с първата си голяма поръчка Suntory Hall в Токио.

Работейки върху концертната зала на Walt Disney в Лос Анджелис, неговият екип разработва софтуер за взимане на показания от миниатюрни модели. Моделът е херметически запечатан и пълен с азот. Всеки детайл от залата е пресъздаден в мащаб 1:10, стени, столове, стълби, подвижни акустични елементи и козирки. Куклите са облечени във филц за да се пресъздаде звукопоглъщащия ефект на дрехите и косата. За да могат звуците да съответстват на мащаба, те се възпроизвеждат с няколко октави над действителния диапазон на симфонията. Всичко се записва в различни точки от модела и след това се обработва от компютър за да се установи истинската акустика.

Рискован хибрид от два стила

Тестовете били изключително важни за дизайна на залата в Kattowitz. Хибридното решение съчетаващо кутията за обувки и дизайна на Weinberg е уникално и следователно рисково. Изработката на миниатюрния модел на NOSPR с всички детайли отнема осем месеца. Най-малката концертна зала в Полша тежала  близо 5 тона.

Акустичните дизайнери и архитектите работят в тясно сътрудничество още от самото начало на проекта. „Акустичните изисквания били изключително важни за архитектурните решения“ обяснява Nowacki. Оптиката и акустиката разчитат една на друга, например стените на залата. За най-добър звук, те трябва да са направени от тежък, масивен, солиден материал и да имат специална повърхностна текстура, наричана микрооформяне.  Тази текстура е със точно дефинирани върхове и спадове, влияещи на това как звукът се разпространява и колко е богат, когато се чува от слушателя. Обикновено в подобни случаи върху бетоните стени се поставят специално формовани елементи. Техниката е много сложна, тъй като елементите трябва да пасват идеално на стената за да се създаде правилното тегло и текстура. Екипът решава да опита друга алтернатива. “Идеята за текстуриране на самия бетон идва от архитектите от Konior Studio и пасва идеално на акустичните изисквания“ казва Toyota.

 

Брилянтната акустика се среща с величествената оптика

За реализирането на тази идея екипът се обръща към RECKLI. „Първоначално се изработват мини структурни матрици за модела, след което се провеждат тестове, за да се види как звуковите вълни се отразяват от конструкцията“, обяснява Andrzej Wòjcik, ръководител на клона на RECKLI в Полша. След срещи с Toyota става ясно, че стените трябва да се излеят на място. Структурата се разделя на седем секции, които се полагат в такъв ред, че първата секция да се свърже с последната и текстурата да стане без прекъсване. RECKLI изработват два комплекта или общо 14 бр. индивидуални структурни матрици. „След изливането на бетона ефектът е потресаващ и стените ставате една от най-красивите части на сградата“ въодушевен е Nowacki. Toyota е също толкова впечатлен: „Сложаната и красива текстура, създадена от RECKLI прави чудеса с акустиката“

Залата NOSPR съчетава брилянтна акустика с уникална оптика – лъскавите, черни структурирани стени, навесът, който сякаш се носи, подвижните акустични елементи в стените, допълнени с бреза и кедрово дърво. Комбинацията от всички тези елементи определят величествения вид на залата. Помещението е напълно отделено от останалата част на сградата и стои като кутия върху шумозаглушители, които предпазват залата от вибрации и външен шум.

Залата NOSPR е най-големият проект на Konior Studio досега и е обявена за най-доброто културно съоръжение в Полша в годината на откриването си.