Reckli new office building in Herne

През 2021 г. ръководството на Reckli GmbH, водещ производител на структурни матрици за видим бетон, реши заедно с цялостното разширение на централата на компанията в Херне,  да разшири и административната сграда на фирмата, тъй като тя вече не отговаряше на нарастващите изисквания на служителите на дружеството. Съвместно с архитектурното бюро  Schildgen, бе разработена нова двуетажна пристройка вписваща се идеално в околната среда и същевременно свързана със съществуващата стара сграда чрез стилен преход. Фасадата на сградата бе изпълнена с ефектни текстурирани антрацитни бетонни сандвич панели – отличен пример за успешно взаимодействие между архитектура и иновативна строителна технология.

Самите сандвич панели бяха изпълнени на няколко етапа. За изпълнението на лицевия облицовъчен слой бе избрана структурна матрица за видим бетон RECKLI 2/241 Hawaii от серията Select. Също бе решено първия лицев слой да бъде изпълнен с бетон в цвят антрацит. Тъмният, вертикално вървящ вълнообразен профил осигурява на фасадата едновременно плитка и дълбока структура, подобна на завеса, като по този начин се отличава с ясно изразени визуални триизмерни ефекти. Поради  натрупания положителен многогодишен опит, благодарение на множеството съвместно реализирани проекти,RECKLI възложи на специалистите от Hering Bau  в Бурбах, Германия планирането, производството и монтажа на необикновеното фасадно решение.

Сандвич панелите с размери 3,58 х 4,71 м бяха произведени във фабриката на Hering Bau  с помощта на накланящи се маси за изливане на бетонни елементи. Първоначално полиуретановите структурни матрици RECKLI, изрязани според необходимия размер бяха поставени в кофражните форми направени от дървен материал. След това последва първият етап от изливането на бетона. След поставянето на армировката бе излят още един бетонен слой, завършващ облицовъчния лицев слой. В следващата стъпка бе поставена топлоизолацията, като за целта бяха използвани специални фасадни анкери   Isolink изработени от стъклофибърния композитен материал Combar на фирма Schöck, осигуряващи едновременно закрепване без термомост и надеждно задържане. Те бяха монтирани във все още пресния бетон веднага след полагане на изолацията в предварително пробити за тази цел отвори. Ограничител на дълбочината осигурява точната дълбочина за вмъкване в бетона на облицовъчния слой, като по този начин се гарантира безупречната визуална естетика на повърхността въпреки изключително сложния текстуриран модел с множество издатини и вдлъбнатини, както и различната дебелина на облицовъчния слой. Накрая бе поставена армировката на носещия слой, който бе излят със сив бетон. Поради това, че облицовъчния слой е предвидено да покрие долната плоча и плоския покрив на новата сграда, то той е предвиден  значително по-голям от носещия слой. Последната производствена стъпка беше посветена на повърхностната обработка на елементите, като те бяха леко киселинно третирани за отстраняване и измиване на циментовото мляко на лицевата повърхност за придобиване на матов и особено висококачествен вършен вид. За тази цел бе използвана киселината за ецване на бетон RECKLI  Cemgel KS.

Благодарение на успешното взаимодействие между съвременни строителни технологии, майсторство и успешна архитектура, в централата на RECKLI бе създаден примерен витринен модел за строителство със сглобяеми бетонни елементи.