Приложение на GFRC

Основното приложение на GFRC(армиран със стъклени влакна бетон) е за направата на големи и леки фасадни панели.  Те обикновено са неносещи и сe проектират по същият начин както стъклените фасади  да поемат собственото си тегло плюс натоварванията от сеизмичните сили и вятъра. Панелите са леки поради малката си дебелина, а не защото GFRC е по лек от  бетона. Плътността на GFRC обикновено е колкото на нормалния бетон и съответно има и същото обемно тегло. Голямо форматните фасадни панели най-често са заводски  прикрепени към стоманена конструкция, която осигурява връзката им със стените на сградата.

GFRC много удачно може да се използва и за направата на декоративни стенни пана, прозоречни рамки, сводове и куполи, капители за колони, корнизи, ъглови камъни, парапети, пиластри, шапки на огради и други архитектурни и конструктивни елементи. Възможността на материала да приема най-различни форми го прави неоценим помощник и в ландшафната архитектура. С него могат да се изработват сложни декоративни фигури, градински мебели, саксии и кашпи, предпазни колчета, фонтани, елементи за басейни, изкуствени скални образувания и много други.

GFRC  успешно се използва и при реставрацията на къщи и архитектурни паметници, както и при реплекирането на архитектурни орнаменти от теракот, естествен камък, дърво и др. Елементите от GFRC могат да бъдат изработени в най-различен цвят, текстура и форма, като по този начин могат да се възпроизведат най-различни повърхности. Те са с около 80 % по-леки от аналогичните бетонови елементи  и могат да се монтират директно върху съществуващи фасади без да се натоварва прекомерно конструкцията на сградите.

В зависимост от конкретния проект, панелите които предлагаме ги произвеждаме  в България или при наши партньори в Турция  или ЕС. За повече информация и консултация относно облицовъчните системи и изделия от GFRC(армиран със стъклени влакна бетон) се обърнете към нас ТУК.