GFRC фасадни системи и облицовъчни панели

GFRC (армиран със стъклени влакна бетон) е дисперсно армиран бетон, в който за армировка служат алкалоустойчиви стъклени влакна. Той спада към семейството на висококачествените композитни строителни материали.  Благодарение на неговата ненадмината гъвкавост при изработка  и високата му устойчивост на лоши метеорологични условия, в световен мащаб той все по- често  се използва при изработката на външни фасадни панели и архитектурни елементи. В състава му влизат пясък, портландцимент и вода използвани и при производството на обикновен бетон. Към тях се добавят алкалоустойчиви стъклени влакна във вид на фибри, разпределени равномерно по целия обем на финно зърнестата бетонна матрица.Те са около 10 пъти по-твърди от полипропиленовите фибри и имат около 3-4 пъти по-висока якост на опън от армировъчната стомана.Вследствие на това, полученият композитен строителен материал (GFRC) е със значително увеличена якост на опън, огъване и натиск. Благодарение на всички тези свои качества GFRC предоставя на архитекти, дизайнери, инвеститори  и строители възможност да реализират и най-амбициозните си проекти и идеи. Той може да бъде оформен за изработката на модерни футуристични дизайни или за възпроизвеждане на традиционни исторически визии.

 Фасадните панели от GFRC могат да бъдат боядисани или просто оставени в бяло или сиво (в зависимост от цвета на използвания цимент при изработката им).Могат да бъдат гладки или текстурирани. И тъй като са направен от естествени материали,  фасадата естествено  ще прогресира във времето предлагайки промяна в цвета на панелите типична за естествените продукти. GFRC позволява изработката на леки и невероятно издръжливи негорими фасадни елементи. Позволявайки на архитектите да персонализират напълно своите фасадни панели. Тъй като панелите могат да бъдат оформени в множество размери, изискването за фуги може да бъде сведено до минимум или напълно  елиминирано. Тъй като панелите от GFRC  са с  до 80% по-малко  тегло от стандартните стоманобетонни панели със сходни якостни характеристики, то съответно съществено се намаляват теглото и стойността на основите, фундаментите и конструкцията на сградата. Това дава възможност за съществено намаляване на общите строителни разходи и ускоряване на графика за строителство, без да се жертва трайността, архитектурната естетика и индивидуалността на сградата.

В световен мащаб GFRC панелите намират все  по-широко приложение при строителството на нови сгради, реновирането на стари, както и при реставрацията и обновяването на исторически сгради и паметници на културата. GFRC се считат от мнозина специалисти за най-доброто решени при ремонт и подмяна на стари облицовки от различни материали, които са  се влошили под въздействието на времето.Благодарение на изчерпателните изследвания в световен мащаб през последните 60 години  GFRC се e доказал като изключително издръжлив материал.  Много малко строителни материали са така обстойно и внимателно проучени и разгледани като GFRC, в резултат на което той може с увереност да бъде определен и използван и при най-взискателните проекти. Ето защо фасадните панелите от GFRC се използват все по-широко в Европа, САЩ, Канада, Арабския свят, Китай, Русия при изпълнението на широкомащабни проекти и разработки.

Технически показатели и свойства на GFRC

Приложение на GFRC

В зависимост от конкретния проект, панелите които предлагаме ги произвеждаме  в България или при наши партньори в Турция  или ЕС. За повече информация и консултация относно облицовъчните системи и изделия от GFRC(армиран със стъклени влакна бетон) се обърнете към нас ТУК.