Дизайн и предпазване на бетон

Бетон - строителeн материал, универсален като самия живот.

Бетонът - смес от цимент, пясък и вода. Е най-често използваният  строителен материал по света,  първоначално открит още в древния Рим. Множеството останали сгради от този период са впечатляващо свидетелство за издръжливостта на сместа измислена от римляните. Въпреки това бетонът,  дълги години има проблеми със своя имидж. Много хора го смятат за сив, еднообразен, скучен и студен. Но въпреки това днес бетонът със своята специфична естетика става все по-популярен сред информираните архитекти, проектанти, дизайнери и строители. При оформянето на фасади, вътрешни стени, за противопожарна безопасност или звукоизолация, видимият бетон може да се използва за реализирането на всякакви идеи и визии. Просто няма ограничение за неговия творчески обхват. Съществуват множество възможности при проектирането на бетонни стени и елементи, от най-обикновен видим бетон с естествен вид, до текстуриран, полиран, боядисан и покрит с най-различни покрития: всяка вариация създава различен уникален вид и впечатление. 

KEIM системи за видим бетон.

KEIM Цветова гама

 

Запазете естествената визия на видимия бетон

Материалите използвани в силикатните бои не образуват допълнително покритие върху бетонната повърхност, както покритията на синтетична основа. При силикатно минералните бои свързващото вещество е калиев силикат, който образува с бетона изключително здрава химическа връзка чрез химически процес наречен силикатизация. Благодарение на което минералните покрития за бетон на KEIM подчертават естествената текстура на видимия бетон, вместо да се наслагват върху нея. Ефектът е още по-голям когато покритието се нанася  с помощта на техника за намаляване наситеността на цвета с  KEIM Concretal-Lasur за видим бетон.   

Бетонът среща цвета

Не е необходимо бетонът винаги да бъде сив. Системите за бетон на KEIM могат да се използват за нанасяне на дълготрайни  висококачествени цветни покрития върху видим бетон, при това без да се губи неговия естествен вид и усещане. Минералните бои и оцветяващи покрития запазват естествения характер на бетона дори когато той е оцветен. Матовите силикатни покрития изглеждат много по-естествени от синтетичните. Предлаганите в търговската мрежа дисперсионни бои и покрития, нанесени върху видим бетон, образуват допълнителен слой   с дебелина между 0,3 и 0,5 мм, като по този начин изравняват всякакви неравности и покриват структурата на бетона.Външният вид и естетиката на видимия бетон се променят драстично и натуралния характер на бетона напълно може да се загуби. Бетонната основа няма възможност да се откроява. Минералното силикатно свързващо вещество в  KEIM Concretal-Lasur позволява на светлините лъчи директно да достигат цветния пигмент, като по този начин се генерират кристални отражения под определен ъгъл. Благодарение на това, въпреки, че бетонът е покрит, текстурата му се откроява и блести с естествен натурален ефект. Покритията за видим бетон KEIM са устойчиви на ултравиолетови лъчи, имат оптимална адхезия поради процеса на силикатизация и предотвратяват проникването на влага. Те гарантират брилянтни цветове за години напред! При тяхното правилно нанасяне е изключен какъвто и да е риск от лющене на покритието.

Харесвате ли черно?

Днес черните фасади са модерни - ефектни, екстравагантни и елегантни. KEIM Concretal-Black   разкрива нови измерения в  дизайна за бетон.  Това необичано покритие за бетон се предлага в пет различни нюанса на черно: : Purity, Forest, Pearl, Aurora и Eclipse. KEIM Concretal-Black е абсолютно светлоустойчив, UV-стабилен и подчертава естествената красота на бетона.

Отстраняване на щети, саниране и козметика за бетон

Доста често видимият бетон  проявява характера на капризна медийна звезда с тенденция към появата при изработката му на необясними щети по лицевата му повърхност като ивици, обезцветяване,  пукнатини, шупли и други подобни, които сериозно развалят външния вид на повърхността. Всички тези недостатъци  могат да произтичат от множество фактори като различна степен на хидратация, различни видове кофраж, скорост на изливане, несъответствие на материалите и много други. За отстраняването на тези щети се прибягва до извършването на локални ремонти и козметика на бетона. След извършването на тези процедури визията на ремонтираните участъци може съществено да се различава от оригиналната концепция. Оцветяващата система  Keim Concretal Lasur позволява на изпълнителите да преодолеят голяма част от тези потенциални проблеми и да постигнат повърхност на бетона с постоянен качествен вид. Ремонтът с помощта на този специален вид козметично лечение вече е „спасил“ редица известни бетонни конструкции. Първите стъпки в козметиката на бетона се състоят във възстановяване на компрометираната бетонна повърхност до нейното първоначално състояние.  Дефектните участъци се ремонтират с използването на необходимите подходящи пълнители и ремонтни бетонни разтвори. Това прави повърхността еднаква с околния бетон и е от решаващо значение за успеха на бетонната козметика и възстановяването на лицевата повърхност на видимия бетон.  При обновяването на бетона неминуемо се появяват , нежеланите цветови разлики в ремонтираните участъци, които успешно се ретушират чрез прилагане на техниката за намаляване наситеността на цвета на няколко слоя. В това отношение KEIM Concretal-Lasur предлага максимална гъвкавост за обновяване и ремонт на бетона.

В последните години се наблюдава значително увеличаване на изискванията за качество на козметично обработените повърхности видим бетон. Професионалното изпълнение изисква издръжливи продукти, наподобяващи бетонната повърхност, като същевременно позволяват максимална гъвкавост за точно съответствие с проекта. Тези изисквани се изпълняват перфектно от минералната система на KEIM  Keim Concretal Lasur, чиято природа е подобна на бетона.